ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

 


Σάββατο πρωί στην ανοιξιάτικη Σπάρτη, θεωρήσαμε καλό, να αποδράσουμε για λίγο από το παρόν και να μεταφερθούμε νοερά, αρκετούς αιώνες πριν, τότε που στον ίδιο τόπο υπήρχε μια άλλη ζωή, μια άλλη δυναμική, ένας άλλος πολιτισμός. Δεν είχαμε παρά να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, το οποίο συνήθως το επισκέπτονται τουρίστες από τα πέρατα του κόσμου, γνώστες της αρχαιοελληνικής και ιδιαίτερα της Σπαρτιατικής ιστορίας.

   Κατ’ αρχάς, πρέπει να αναφέρουμε ότι  το εν λόγω Μουσείο είναι έργο του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού και φέρεται ως "το πρώτο Ελληνικό Μουσείο που χτίστηκε σε επαρχιακή πόλη" (1874-76).

   Σήμερα, μετά τις επεκτάσεις του στο νεοκλασικό κτίριό του,   το Μουσείο διαθέτει συνολικά επτά αίθουσες, όπου φιλοξενούνται ευρήματα της μυκηναϊκής (1600 π.Χ.-1100 π.Χ.), της γεωμετρικής (900 π.Χ.-700 π.Χ.), της αρχαϊκής (700 π.Χ.-480 π.Χ.) και της ρωμαϊκής περιόδου (30 π.Χ.-324) από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και γενικότερα από όλη τη Λακωνία, εφόσον δεν εκτίθενται σε συλλογές του αρχαιολογικού μουσείου Γυθείου ή της Νεάπολης Βοιών. Μέσα στην ήσυχη και υποβλητική ατμόσφαιρα των αιθουσών, ο επισκέπτης που έχει μπροστά του τόσα θαυμάσια εκθέματα – γνήσιους εκπροσώπους της αρχαιότητας – θαυμάζει την τέχνη και τον ανώτερο πολιτισμό των ανθρώπων που κατοικούσαν στον ίδιο τόπο με εμάς, αλλά ζούσαν στο δικό τους κοινωνικό – θρησκευτικό και πολιτικό σύστημα.

  Ενεπίγραφες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα, μυκηναϊκά εργαλεία και σκεύη, μικρά αναθήματα των λακωνικών ιερών, πήλινες μάσκες, ασημένια νομίσματα, ρωμαϊκά ψηφιδωτά, πορτραίτα ρωμαϊκών χρόνων και εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Απόλλωνα των Αμυκλών. Επικεφαλής όλων αυτών – κατά την άποψή μας – είναι το περίφημο άγαλμα Σπαρτιάτη οπλίτη του β΄ μισού του 5ου αιώνα π.Χ., που θεωρείται ότι απεικονίζει τον βασιλιά Λεωνίδα.

   Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ένα μικρό μέρος των ευρημάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο, αφού αυτά είναι τα πλέον ενδιαφέροντα για την επιστημονική κοινότητα και για εμάς τους απλούς επισκέπτες. Επείγει λοιπόν η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στην είσοδο της σημερινής πόλης, ώστε να φωτισθεί περισσότερο και να προβληθεί με όλα τα σύγχρονα μέσα η ιστορία και η αίγλη της ένδοξης πόλης - κράτους και γνωστής στα πέρατα του κόσμου, Αρχαίας Σπάρτης.

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ