ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ



  • Η Ελιά συντροφεύει και ενδυναμώνει τον άνθρωπο της Μεσογειακής λεκάνης από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα

 

  • Το Λάδι, βάση της διατροφής, χαρίζει στον άνθρωπο υγεία και δύναμη και γίνεται το ίδιο ορατό στοιχείο των Μυστηρίων της Χριστιανικής λατρείας

 

  • Στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, ζωντανεύουν στα μάτια σου, βάσανα, κόποι και ελπίδες για ζωή, αμέτρητων γενεών που πέρασαν από αυτό τον τόπο πριν από εμάς…

 

Εδώ και δυο δεκαετίες περίπου, έχουμε την τύχη να έχει η πόλη μας η Σπάρτη και ευρύτερα η Λακωνία, ένα πολύ σημαντικό Μουσείο, που λειτουργεί με την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Πρόκειται για το Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης, στο δυτικό άκρο της πόλης και επί της οδού Όθωνος  - Αμαλίας 129. Το Μουσείο αυτό έχει θα λέγαμε τη φυσική του θέση στη Λακωνία, αφού εδώ είναι από πολύ παλαιά αναπτυγμένη η ελαιοκαλλιέργεια και το λάδι με τις βρώσιμες ελιές, αποτελούν το βασικό εισόδημα του Λάκωνα αγρότη.

      Στον επάνω όροφο βλέπει ο επισκέπτης τις πρώτες μαρτυρίες για την ελιά στον ελλαδικό χώρο και τον ρόλο που διαδραμάτισε αυτή στην οικονομία σε όλη την Ιστορική περίοδο, καθώς και τη σημασία που έχει το λάδι της για τον ανθρώπινο οργανισμό ως βάση της διατροφής, ως φάρμακο ή ως καλλυντικό. Ο συμβολισμός της ελιάς ακόμα στη θρησκεία και η θέση της στην τέχνη, παρουσιάζονται εδώ με σύντομο και επιτυχή τρόπο. Ο κάτω όροφος του Μουσείου είναι αφιερωμένος στην εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιολάδου από την αρχαιότητα μέχρι την πρωτοβιομηχανική περίοδο. Έξω στον προαύλιο χώρο του Μουσείου βλέπει κανείς τους μηχανισμούς ενός προϊστορικού, ενός ελληνιστικού κι ενός βυζαντινού ελαιοτριβείου, οι οποίοι τίθενται σε λειτουργία όταν πηγαίνουν εκεί τμήματα μαθητών και παρακολουθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα από τους υπεύθυνους του Ιδρύματος.

      Ένας υποδειγματικός χώρος για την πολύπλευρη παρουσίαση του πολυσήμαντου δένδρου της Ελιάς και του χρυσοφόρου προϊόντος της του Λαδιού!

 

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ