ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 



  • Η ιστορία του ξεκινά από το μακρινό έτος 1907 τότε που ένας φωτισμένος δάσκαλος ο Στυλιανός Κουτούπης που είχε γεννηθεί το 1874 και απεβίωσε το 1945 εμπνεύστηκε τη σύσταση του Συνεταιρισμού για τους αγρότες του τόπου του   

 

  •  Ο Συνεταιρισμός συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα που καλύπτονται  από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

 

  • Τα τελευταία 8 χρόνια υλοποιήθηκαν Προγράμματα συνολικού ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου Ευρώ εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά χρησιμοποιήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του ελαιοτριβείου και την προέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεών του

 

Σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, επισκεφθήκαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας, που είναι ένας από τους αρχαιότερους Συνεταιρισμούς της χώρας μας και μάλιστα με αδιάλειπτη λειτουργία από το μακρινό έτος 1915 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Η Πετρίνα είναι γνωστή για την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει, αλλά δεν είναι και τόσο γνωστή η ιστορία του Συνεταιρισμού και ταυτόχρονα  η προσήλωση και η συνέπεια των κατοίκων της στις αρχές του συνεταιρίζεσθαι, στην αλληλεγγύη και την κοινωνική πρόοδο, μέσω των συλλογικών οργάνων και διαδικασιών.

Πράγματι, είναι πολύ εντυπωσιακά  τα επιτεύγματα του Συνεταιρισμού αυτού, αφού πρώτος εφάρμοσε στην Ελλάδα, την καινοτόμο ιδέα της κοινής αποθήκευσης και έκθλιψης του ελαιοκάρπου κατά το έτος 1938, κάτι που αποτελεί ανεπανάληπτο και κορυφαίο επίτευγμα στην εξέλιξη του θεσμού του συνεταιρισμού και της κοινωνικής συνοχής των μελών του, εκ της οποίας μόνον ευεργετικά πλεονεκτήματα προέρχονται για τους συνεταιρισμένους και τις οικογένειές τους. Επίσης, ο ίδιος Συνεταιρισμός, επιτυγχάνει την ποιοτική βελτίωση του ελαιολάδου, πραγματοποιώντας την έκθλιψη λίγες ώρες μετά από τη συλλογή του ελαιοκάρπου.

Το έτος 1951, εφαρμόζεται η πώληση του ελαιολάδου σε επώνυμα δοχεία και ακολουθεί μία πορεία γεμάτη από διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις. Ο Συνεταιρισμός κατά τα νεώτερα χρόνια της υπεραιωνόβιας ύπαρξής του, έχει τις ακόλουθες επιτυχίες : Τον Ιανουάριο του 1994, το Υπουργείο Γεωργίας, προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πολλούς Συνεταιρισμούς του Νομού μας, μεταξύ των οποίων και τον Συνεταιρισμό Πετρίνας, για την ένδειξη Π.Ο.Π. δηλ. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ελαιολάδου. Στις 21 Ιουνίου 1996, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει και καταχωρεί την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) για το ελαιόλαδο, δύο μόνο Συνεταιρισμών του Νομού Λακωνίας, με τον Συνεταιρισμό Πετρίνας να είναι ο ένας εξ αυτών. Ο Συνεταιρισμός εξελίσσεται συνεχώς και αυτό οφείλεται στους δραστήριους και φιλοπρόοδους Πετρινιώτες, που βρίσκονται στο τιμόνι της Διοίκησης και διαχείρισής του. 

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ