ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΟ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΗΣ


  • Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη είναι ένα κόσμημα της σύγχρονης Σπάρτης
  • Η τέχνη «με το φως της μορφής χαρίζει γαλήνη και ευδαιμονία στην ψυχή του ανθρώπου» κατά τον Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλο
  • Ένας χώρος τέχνης και πολιτισμού που αξίζει να τον επισκεφθεί όποιος βρίσκεται ή βρεθεί για λίγο στην πόλη της Σπάρτης

Λίγο πιο πάνω από το κέντρο της πόλης, στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών, βρίσκεται ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο το οποίο στεγάζει την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης. Η Πινακοθήκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιστοσελίδας της, αποτελεί το πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης εκτός Αθηνών. Ιδρύθηκε το 1982 με δωρεά του νεοκλασικού κτιρίου και της συλλογής του Ιωάννη Κουμάνταρου από τα παιδιά του, Ντόλυ Γουλανδρή και Γεώργιο Κουμάνταρο. Η οικογένεια Κουμάνταρου κατάγεται από τη Βαμβακού Λακωνίας και έχει ευεργετήσει πολλαπλά τον τόπο μας, ένεκα της πολύχρονης και μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητάς της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Στο ισόγειο τώρα του κτιρίου της Πινακοθήκης, παρουσιάζεται η συλλογή Ιωάννου Κουμάνταρου, που αποτελείται από έργα Ευρωπαίων ζωγράφων με ποικίλα θέματα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.

    Ο πρώτος όροφος της Πινακοθήκης ανακαινίστηκε πλήρως το έτος 2018 και εκεί δημιουργήθηκε μια νέα μόνιμη έκθεση από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης. Σε αυτήν παρουσιάζεται ένα συνοπτικό διάγραµµα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, που σχεδιάστηκε µε γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες µας.

  Πραγματικά, μένει έκθαμβος ο επισκέπτης, καθώς ξεναγείται με προθυμία και ευγένεια από το προσωπικό της Πινακοθήκης και έχει προ των οφθαλμών του, πίνακες ζωγραφικής, του Θεόδωρου Βρυζάκη, του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Γιάννη Μόραλη, του Αλέκου Φασιανού, του Θεόφιλου, του Κόντογλου και άλλων μεγάλων δημιουργών, Ελλήνων και ξένων!

  Ο πολιτισμός μας οφείλει πολλά στους μεγάλους ευεργέτες του Έθνους μας και εμείς πρέπει να μεριμνούμε για την προστασία και διάδοση των πολιτισμικών αγαθών.

 

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ