Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ


 

  • Ο αθλητισμός και το γνήσιο αγωνιστικό πνεύμα καλλιεργήθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα 

 

  • Τα τρία αθλητικά Κέντρα που πρέπει να έχει μια πόλη είναι το Στάδιο το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο

 

  •  Η σημερινή Σπάρτη έχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου και σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου εντός του οποίου θα υπάρχουν όλα τα είδη των αθλητικών εγκαταστάσεων

 

Ο αθλητισμός από την αρχαιότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και είναι αυτός που προετοίμαζε τους νέους και τους εφήβους για τη μετέπειτα ζωή τους. Οι αρχαίοι Αθηναίοι έλεγαν «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» και οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, προσανατολισμένοι στην ισχύ της Πόλης μέσω της ανάπτυξης της δύναμης και των ικανοτήτων του ανθρώπινου σώματος, καλλιεργούσαν συστηματικά την άμιλλα, υποσχόμενοι: «άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρονες». Η μαρμάρινη στήλη στην Οδό Κων/νου Παλαιολόγου στη Σπάρτη, με τα ονόματα των Λακώνων Ολυμπιονικών κατά την αρχαιότητα, φανερώνει πόσο συνυφασμένη ήταν η Αρχαία Σπάρτη με το αθλητικό ιδεώδες.

  Σήμερα, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο αθλητισμός αποτελεί βασικό στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού, αφού βελτιώνει τη σωματική και πνευματική υγεία, καλλιεργεί τη κοινωνικότητα, τον εθελοντισμό, την ψυχαγωγία και γενικά προάγει την ποιότητα ζωής του ατόμου. Μια πόλη χαρακτηρίζεται από τρεις αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες δέχονται τον κύριο όγκο των παιδιών για την εισαγωγή τους στον αθλητισμό, κάτι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα ζωή τους: α) το Στάδιο, β) το Κλειστό Γυμναστήριο και γ) το Κολυμβητήριο. Η σημερινή Σπάρτη, διαθέτει και τις τρεις αυτές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν εδώ και κάποιες δεκαετίες.

    Με μια απλή επίσκεψη σ’ αυτές, διαπιστώνει κανείς ότι οι υποδομές, τα μέσα και ο εξοπλισμός τους είναι απαρχαιωμένα πλέον και για τον λόγο αυτό ο Δήμος Σπάρτης, στον οποίο ανήκουν, είχε πριν από λίγα χρόνια εντάξει το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, την Πράξη: «Έργα και προμήθειες για την βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σπάρτης» προϋπολογισμού 850.000 €. Δε φαίνεται όμως να υλοποιήθηκε το έργο αυτό, που όπως δήλωναν οι αρμόδιοι Δημοτικοί άρχοντες «θα εξυπηρετούσε τις αυξανόμενες ανάγκες για ελεύθερη και οργανωμένη άθληση των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων, όσο και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού της περιοχής μας».

    Το δικό μας όραμα για τον αθλητισμό στη Σπάρτη δεν είναι η ανακαίνιση και ο εξωραϊσμός των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, αλλά η δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου, μέσα στο οποίο θα φιλοξενούνται όλες οι εγκαταστάσεις και θα παρέχεται συστηματική άθληση σε όλα τα παιδιά της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής της.

 

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ