ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941 - 1944



  • Η Λακωνία στάθηκε πρωτοπόρα στους αγώνες του λαού μας κατά την περίοδο της Κατοχής 1941 - 1944

 

  • Τα μνημεία που έχουν στηθεί για τους «μάρτυρες» της Εθνικής Αντίστασης σηματοδοτούν τον τόπο του μαρτυρίου τους

 

  • Χρέος όλων μας είναι σήμερα να τιμούμε την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης υπηρετώντας τις αξίες της Πατρίδας της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας
 

Μεγάλα και μικρότερα μαρμάρινα μνημεία, έχουν στηθεί σε δρόμους και πλατείες πολλών χωριών της Λακωνίας, για να τιμηθούν οι αγώνες και οι θυσίες του λακωνικού λαού, κατά την περίοδο της Κατοχής 1941 – 1944.

            Εκείνα τα μαύρα χρόνια, η Λακωνία είδε τα παιδιά της να θυσιάζουν την ψυχή τους στον βωμό της Πατρίδας  και να ποτίζουν με το αίμα τους το δέντρο της Λευτεριάς, στις ομαδικές εκτελέσεις, που γίνονταν ως αντίποινα στις απώλειες των Γερμανών, από τις επιθέσεις του 8ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Λακωνίας·  στο Μονοδένδρι, την Κοκκινόλουτσα, τη Ζούπαινα, τον Άγιο – Δημήτρη Ζάρακος, τη Μάνη, την Ανάληψη Σπάρτης, την Ανδρίτσα Αργολίδας, τη Μεγαλόπολη, την Αράχωβα, το Αλεποχώρι, τον Βρονταμά, τη Ζούπαινα, την Πετρίνα, το Μαυροβούνι, το Γύθειο και τη Σπάρτη.

            Το σπουδαιότερο μνημείο – σύμβολο των θυσιών του λακωνικού λαού για τη Λευτεριά, φαίνεται να είναι αυτό στο Μονοδένδρι Σπάρτης, το γνωστό ως «Μνημείο των 118». Εκεί, στις  26 Νοεμβρίου 1943, ημέρα που η Σπάρτη τιμούσε τον πολιούχο της τον Όσιο Νίκωνα, ήρθαν οι εχθροί στο Μονοδένδρι «και μύριζαν λιβάνι χάρου / και είχαν τα φονικά τους όπλα γεμάτα σφαίρες / και ήξεραν πως είναι μέρα του θανάτου». Από την Τρίπολη είχαν φορτώσει στα καμιόνια τους 118 φυλακισμένους πατριώτες, που ήταν απ’ τη Σπάρτη και τα χωριά της και συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το ΕΑΜ. Ανάμεσά τους, επιφανείς Σπαρτιάτες, επιστήμονες, Δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και δικηγόροι, έμποροι και νοικοκυραίοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη Σπάρτη στις 22 -23 Οκτώβρη του ιδίου έτους.

            Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω, στη θέση Κοκκινόλουτσα, έχει στηθεί ένα άλλο εντυπωσιακό μνημείο ως φόρος τιμής στους 45 πατριώτες – ανάμεσά τους και Λεβετσοβίτες - που εκτελέστηκαν τον Μάρτη του 1944, από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.

            Καθένας από εμάς, ας σταθεί με σεβασμό μια στιγμή μπροστά σ’ αυτά μνημεία και ας τιμήσει τη μνήμη των αδικοχαμένων πατριωτών, που έπεσαν για την Ελευθερία, την τιμή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου!

 

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ