ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Δ.ΥΠ.Α (ΟΑΕΔ) ΣΠΑΡΤΗΣ

 


Ως γνωστόν, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η οποία έως το 2022 ήταν γνωστή ως Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), είναι ΝΠΔΔ και οι κυριότεροι στόχοι του είναι να προωθήσει την απασχόληση, να ασφαλιστούν οι άνεργοι και να προστατευτούν η οικογένεια και η μητρότητα. Σε τοπικό επίπεδο, οι υπηρεσίες απασχόλησης και ασφάλισης παρέχονται από τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του πρώην Ο.Α.Ε.Δ. Επίσης, πυλώνας του οργανισμού είναι η κατάρτιση και η επαγγελματική εκπαίδευση μέσω της Σχολής ΕΠΑ.Σ Σπάρτης που λειτουργεί στο Παρόρειο Σπάρτης.

            Σήμερα, επισκεφθήκαμε την ΔΥΠΑ Σπάρτης ΚΠΑ2 στην οδό Λεωνίδου και συζητήσαμε με την Διευθύντρια κυρία Κυριακή Μπίσσα, η οποία μας ενημέρωσε για δύο τρέχοντα Προγράμματα του ΔΥΠΑ Σπάρτης, τα οποία αφορούν τους ανέργους ηλικίας από 18 έως 29 ετών και από 18 έως 30. Τα Προγράμματα αυτά είναι 7μηνης απασχόλησης, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας να βρίσκονται στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού. Επίσης, υφίσταται και ένα ακόμα Πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας από 55 έως 67 ετών, διάρκειας 2 ετών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη.

                Όπως μας εξήγησε η κυρία Μπίσσα, υπάρχουν διάφορα προβλήματα στην υλοποίηση των ανωτέρω Προγραμμάτων, επειδή οι θέσεις εργασίας είναι συγκεντρωμένες στους τομείς εστίασης και τουρισμού και απευθύνονται σε άτομα χαμηλής εξειδίκευσης. Ταυτόχρονα, οι εργοδότες, μετά το πέρας των Προγραμμάτων, διακόπτουν την απασχόληση των δικαιούχων του Προγράμματος, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αναζητούν εκ νέου εργασία – και μάλιστα χωρίς να τους χρησιμεύει η αποκτηθείσα εμπειρία. Ακόμα, πολλοί νέοι φαίνεται να προτιμούν να λαμβάνουν το επίδομα Ανεργίας, καθότι οι αμοιβές για κάποιες από τις θέσεις εργασίας Μερικής Απασχόλησης είναι χαμηλότερες από το επίδομα και συχνά δεν καταβάλλονται στην ώρα τους.

            Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Κυριακή Μπίσσα για τις διεξοδικές πληροφορίες που μας παρείχε, καθώς και τους λοιπούς υπαλλήλους της Υπηρεσίας της για την ευσυνείδητη προσφορά τους στους πολίτες που αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα και ζητήματα επιβίωσης.

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

 Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ