ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

 

Όποιος βρεθεί αυτές τις ημέρες στην καρδιά της λακωνικής γης, που είναι η περιοχή της Σκάλας, θα κατακλυσθεί από το άρωμα των ανθισμένων πορτοκαλιών, που περιβάλλουν την πόλη και εκτείνονται πολύ πέρα από αυτή. Πραγματικά, πιστεύει κανείς ότι βρίσκεται μέσα σε έναν επίγειο παράδεισο, που τον συνθέτουν τα καταπράσινα δένδρα της πορτοκαλιάς, με τα αναρίθμητα λευκά άνθη και τους χρυσούς καρπούς στα κλαδιά τους, ίδιους με αυτούς που ήταν στον κήπο των Εσπερίδων.

            Στην περιοχή αυτή βρεθήκαμε κι εμείς σήμερα και αφού αναπνεύσαμε
χορταστικά το θεϊκό άρωμα που έρχονταν από τους μπαξέδες, συναντήσαμε τους καλλιεργητές τους και τους ρωτήσαμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγροτικής αυτής παραγωγής. Μας είπαν ότι λόγω κλίματος, τα λακωνικά πορτοκάλια ωριμάζουν γρηγορότερα από τις άλλες ποικιλίες που υπάρχουν στη χώρα μας και ο χυμός τους είναι ιδιαίτερα γλυκός. Λόγω της εξαιρετικής ποιότητας, τα πορτοκάλια της περιοχής προωθούνται τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στο εξωτερικό, κυρίως στη γειτονική Ιταλία.

            Όλοι οι παραγωγοί όμως μας τόνισαν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή, το υψηλό συλλεκτικό κόστος και τα λοιπά καλλιεργητικά έξοδα που έχουν εκτιναχθεί κατά την τελευταία χρονική περίοδο. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν από τις ενώσεις των παραγωγών, να υπάρξουν οι κατάλληλες συνεργασίες και με την αρωγή της Πολιτείας να διευκολυνθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, ώστε να κερδίσουν την προστιθέμενη αξία στον προϊόν που είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος των εσπεριδοειδών, το πορτοκάλι, του οποίου τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολυάριθμα και σημαντικά.

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ