ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

 

To Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη,  από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, την περιοδική έκθεση «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22». Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ).

   Το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης, μέσα σε έναν υποβλητικό χώρο, ξαναζωντανεύει τις άσβεστες μνήμες από τη μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού στην Ιστορία του, που είναι η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μαζί με αυτή του θρακικού Ελληνισμού.

   Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σύντομη αφήγηση από τη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου και εικόνες αρχείου από την καταστροφή, την άφιξη και την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων. Επίσης, μια βουβή ταινία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, διάρκειας 09:41, με πλάνα – ντοκουμέντα από τις προετοιμασίες και τις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και ειδικότερα στις περιοχές του Σαγγάριου, της Κιουτάχειας, του Εσκί Σεχίρ, από τις αρχές Ιουνίου 1920 έως τις αρχές Αυγούστου 1921 (Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε.).

   Μνήμες συμφοράς, πίκρα και οδύνη… Την πολυσήμαντη αυτή έκθεση, πρέπει να την επισκεφθούν όλοι οι μαθητές του τόπου μας, όπως και οι ενήλικοι.

 Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

 Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ