Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 Σήμερα 23 Απριλίου Κυριακή του Θωμά, είναι και η εορτή του Αγίου Γεωργίου, κατά την οποία γιορτάζει ολόκληρη η Ελλάδα. Έτσι και στην περιοχή μας, ο Άγιος τιμάται ιδιαιτέρως και μάλιστα στους Βουτιάνους γίνονται και αγωνίσματα, όπως ιπποδρομίες και αγώνες δρόμου μικρών και μεγάλων. Την Τετάρτη 19 Απριλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουτιάνων διοργάνωσε εν όψει της σημερινής εορτής μια επιτυχημένη εκδήλωση – ομιλία από τον συγγραφέα - ιστορικό ερευνητή κ. Νίκο Κουφό, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Ιστορικά και Λαογραφικά της εορτής του Αγίου Γεωργίου στους Βουτιάνους".

   Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον ομιλητή, όπως η ιστορία του Ναού του Αγίου Γεωργίου Βουτιάνων που χτίστηκε το 1698, η ιδιαίτερη ευλάβεια των υπόδουλων χριστιανών προς τον στρατιωτικό Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, τον οποίο έβλεπαν όχι μόνον ως υπερασπιστή, αλλά και ως μελλοντικό ελευθερωτή τους από τον Οθωμανό κατακτητή, η τέλεση αγώνων και ιπποδρομιών προς τιμήν του Αγίου, η καταγωγή του εθίμου αυτού και η διατήρησή του μέχρι σήμερα.

    Είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι στα χωριά μας που στελεχώνουν τους πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι φροντίζουν για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Με τέτοιες εκδηλώσεις, αξιοποιούνται οι αίθουσες εκδηλώσεων όπου υπάρχουν, ζωντανεύει η τοπική κοινωνία και οι άνθρωποι εμψυχώνονται για το μέλλον και τη διατήρηση της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης των Βουτιάνων και Χρόνια Πολλά σήμερα σε εορτάζοντες και μη ! 

 
Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ