ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

 


Στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Ημέρα της Γης, που έχει σκοπό την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και έγινε η αφορμή για τη γέννηση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους, ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία γιατί είναι μια μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης.

Όλοι μας έχουμε ακούσει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά το οποίο αυξάνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, επειδή η υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει η Γη καθώς θερμαίνεται από τον ήλιο, δεν μπορεί να φύγει – όπως θα έπρεπε -  στο διάστημα, εξαιτίας αερίων που παράγονται από ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Πρόσφατες έρευνες σε Αμερική και Ευρώπη δείχνουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα δημιουργεί όλο και περισσότερα προβληματικά κλιματολογικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, με άμεσες οικονομικές συνέπειες σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μείωση των αποθεμάτων του νερού, απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία του αέρα, επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών κατά τη θερινή περίοδο, είσοδος των θαλάσσιων υδάτων στον παράκτιο υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του και λόγω αυτών των προβλημάτων θα γίνουν σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμού και αγαθών, διαταράσσοντας ενδεχομένως την παγκόσμια ειρήνη.

Οι δράσεις για την προστασία του πλανήτη μας πρέπει να είναι τόσο ατομικές όσο και συλλογικές, ώστε να μην βρεθούν οι επόμενες γενιές σε τραγικά αδιέξοδα.

 

Σαραντούλα Κεφαλά – Κουφού

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ