ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ



Αν ταξιδέψει κανείς από τη βόρεια μέχρι τη νότια Λακωνία και ειδικότερα τη θερινή περίοδο ή κατά τις μέρες μεγάλων εορτών, θα διαπιστώσει αμέσως, ότι η Λακωνία στερείται ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου, το οποίο σήμερα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια των ανθρώπων και την ανάπτυξη της οικονομίας της. Χιλιάδες άνθρωποι την ημέρα ταξιδεύουν στους λακωνικούς δρόμους και τεράστιες ποσότητες εκλεκτών αγροτικών προϊόντων, μεταφέρονται προς την Αθήνα. Το μποτιλιάρισμα όμως των αυτοκινήτων που κινούνται από τους Μολάους προς τη Σπάρτη, είναι συχνό φαινόμενο, αφού η κίνηση γίνεται μέσα από αστικές περιοχές, από γέφυρα που χαρακτηρίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες ως μουσειακό είδος και από οδόστρωμα που δεν επιτρέπει καμία προσπέραση.

            Στη Λακωνία δεν έχουμε δει ποτέ κατά τις τελευταίες δεκαετίες να εκτελείται κάποιο μεγάλο έργο από την Πολιτεία και έτσι δεν φτιάχνουμε καινούργιους δρόμους, αλλά και εάν φτιάξουμε, απλά, δεν τους χρησιμοποιούμε. Πρώτο παράδειγμα, ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτη, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται από τους Λάκωνες οδηγούς ΙΧ και ΔΧ οχημάτων, επειδή είναι αρκετά μακρύτερος από τον παλαιό, που συνδέει τη Σπάρτη με την Τρίπολη και είναι και επιβαρυμένος οικονομικά με τα τέλη των διοδίων. Δεύτερο παράδειγμα, η παράκαμψη των Βουτιάνων, την οποία αποφεύγουν οι οδηγοί βαρέων οχημάτων όταν ανεβαίνουν προς Τρίπολη, λόγω της μεγάλης καταπόνησης και φθοράς των κινητήρων των αυτοκινήτων, από την μεγάλη ανωφέρεια του δρόμου.

            Είναι πραγματικά παράδοξο το γεγονός, να βλέπεις τα μεγάλα φορτηγά με ρυμουλκούμενη καρότσα (νταλίκες) να αραδιάζονται και να περνούν αργά – αργά μέσα από τον στενό δρόμο του οικισμού των Βουτιάνων, πηγαίνοντας προς την Αθήνα, βαρυφορτωμένα με τα λακωνικά προϊόντα. Τότε διερωτάσαι: Πόσους δρόμους θα φτιάξουμε ακόμα, αλλά δε θα τους χρησιμοποιούμε;

            Δε γνωρίζουν άραγε οι ιθύνοντες, ότι για να είναι αποτελεσματική η δαπάνη για ένα δημόσιο αγαθό, θα πρέπει το κοινωνικό κόστος (φόροι) να είναι ανάλογο με το κοινωνικό όφελος, του οποίου ένδειξη αποτελεί η ζήτηση του αγαθού; Στην οδοποιία της Λακωνίας, φαίνεται για άλλη μια φορά η αναποτελεσματικότητα του σχεδιασμού και των επιλογών της Πολιτείας.

Σαραντούλα Κεφαλά - Κουφού 

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ !

ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ